Felszerelés

Egy kutyának rengeteg felszerelésre lesz szüksége, ha megfelelően szeretnénk tartani, képezni. Ezek nagy részét érdemes még a jövevény érkezése előtt beszerezni, hogy ne akkor kelljen utána rohangálni, amikor már nálunk van az eb. Vegyük sorra, mire lehet szükségünk az előttünk álló kutyás években!

Nyakörv

Nyakörvre minden kutyának szüksége van. Ma már több száz féle-fajta nyakörv közül válogathatunk, de ne az legyen az elsődleges szempont, hogy a választott nyakörv hogyan néz ki! Nagyon sok nyakörv szép, csak éppen használhatatlan, mert gyenge a csattja, vagy éppen túl vékony/vastag az adott kutyafajtának. Próbáljunk úgy választani, hogy a mi kutyusunknak a legmegfelelőbb legyen. Kölyökkutyáknak a sima egyszerű bőr vagy szövet nyakörvet szoktuk javasolni, lehetőleg nem műanyag, hanem fémcsattal. Felnőtt kutyusoknak is a hasonló nyakörvek valók, de kiképzéshez a fém vagy szövet fojtó nyakörv a tökéletes eszköz. Senkit ne tévesszen meg ezeknek a nyakörveknek az elnevezése! Ha megfelelően használjuk, úgy nem fojtogatni fogja kedvencünket, hanem segít abban, hogy tökéletes összhang alakuljon ki a kutya és gazdája között. A fojtó nyakörv akkor tökéletes, ha éppen le, illetve fel tudjuk húzni a kutya fejére. Figyeljünk rá, hogy ne legyen se túl nagy, se túl kicsi.

Póráz

A póráz megválasztásánál is nagyon lényeges, hogy kutyusunk méretéhez, fajtájához megfelelő darabot szerezzünk be. Legjobb a bőr- vagy szövetpóráz, illetve kiképzőpóráz. Ezekkel nemcsak a séta egyszerű, de a kiképzéshez is ezek a legjobbak. A divatos flexi pórázok akkor jók, ha olyan helyen sétálunk, ahol nem tudjuk elengedni kedvencünket, használatakor azonban tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy ebünk ezzel sohasem fog megtanulni szépen sétálni. A normál pórázok esetében az a lényeg, hogy a kutya ne húzzon, míg a flexi póráznál épp az ellentéte: a kutya akkor halad előre, ha húzza a pórázt. Ráadásul ezeknél a pórázoknál a kutya sosem tudja, tulajdonképp mennyire távolodhat el a gazditól.

Hám

Nagyon divatos (főleg a kisebb testű kutyuskák körében) a hámok használata. Bár van néhány olyan kutyafajta, amelyeknek gyenge nyaka miatt érdemesebb hámot használni, mint nyakörvet, ez a legtöbbnél nincs így. Hámban könnyű a gazdinak azonnal felkapni a kiskutyát, ha úgy ítéli meg, valami veszély közeleg, de ebben sosem fogjuk tudni normálisan képezni, tanítani kutyusunkat. Hámot kiképzés során súlyhúzásnál, nyomkövetésnél, illetve őrző-védő foglalkozásnál használunk.

Szájkosár

A szájkosár elengedhetetlen kellék, főleg akkor, ha a kutyusunkkal tömegközlekedési járművön szeretnénk majd utazni. Felnőtt kutya esetében könnyű a dolgunk, hiszen ma már a legtöbb állat-felszerelési üzletbe bevihetjük kutyánkat, így rá is tudjuk próbálni a különféle kosarakat. Kölyökkutyának célszerű kezdetben valami olcsóbb fajtát választani, míg ki nem alakul a kutya végleges fejmérete.

Tálak

Legjobb, ha kétféle tálat vásárolunk. Egyet a víznek, ami állandóan kint lesz a kutya előtt, egyet pedig az ételnek, amiben csak a reggelijét, vacsoráját kaphatja majd. Ha a kutya táljai kövön, parkettán lesznek, akkor érdemes kicsit többet ráfordítani, és gumis szélű tálat venni, amit a kutya nem fog körbecsúsztatni a lakáson evés közben. Műanyag tálak helyett mindenképpen fémet javasolnék, ugyanis a műanyag tálak oldalán sokkal több baktérium tapad meg, amik különféle betegségek okozói lehetnek.

Pihenőhely

Az első pillanattól fontos, hogy a kutya ne aludjon az ember ágyában! Mielőtt megérkezik az új családtag, készítsük elő a helyét. Nem muszáj vásárolnunk, pár puha pokróc, párna is megteszi, de ma már rengetegféle fekhelyet, kutyakosarat, -párnát is vásárolhatunk. A kutya helye mindig valami nyugodt, csöndes zug legyen. Tartsuk tiszteletben, hogy az az ő helye, ha ide félrevonul, akkor hagyjuk békén.

Kutyaház

Ha a kutya a kertben fog lakni, feltétlenül szüksége lesz jól szigetelt kutyaházra. Olyan helyre rakjuk, ahol nyáron nem tűz majd rá a nap. A kutyaház mérete akkor jó, ha az eb pont meg tud benne fordulni, hiszen ha túl nagy a ház, akkor télen a kutya nem tudja saját test melegével kifűteni.

Játék

Minden ebnek más és más játékok tetszenek igazán. Van, amelyik a sípolós labdára indul be, míg van, akinek a szőrmók állatok a kedvencei. Fontos, hogy kölyökkutyának ne vegyünk túl kemény játékot, mert deformálhatja növekvő fogait. Amennyiben kiképzés során labdával motiválunk, érdemes zsinórosat választani, ezt könnyű kézben tartani, és egyszerű kivenni a kutya szájából.

Kullancs és bolha elleni védelem

Sajnos muszáj erről is néhány szót szólni. Ma már nemcsak azokat a kutyákat veszélyeztetik a kullancsok, akik erdőbe járnak, már a parkokban, sőt akár belvárosi utcákon is találkozhatunk kullancsokkal, nemcsak meleg időben, hanem télen is. Érdemes erre időben felkészülni, és bevásárolni, hogy a védekező eszköz, -szer minél hamarabb rákerülhessen az új ebre. A különféle nyakörvek szavatossági idejét mindig megtaláljuk a dobozon, azonban a cseppekből egy hónap után újra csepegtetnünk kell a kutyára.

 Amiket sose használjunk

Attól az időtől kezdve, hogy tényleges kiképzésről beszélünk, a segédeszközök a szegecses nyakörvet, a korallt vagy a béklyót (parforce *drill, kényszerítés+ eszközei) jelentették. Mai szemmel durvák ezek, ellenben a motiváción túl egyes eszközök a kutyák életét is védték a vadállatok támadásakor. A kifelé álló tüskékkel ellátott nyakörveket a mai napig használják az elmaradottabb vidékeken a nagyvadak elleni védekezésben. Manapság óriási a választék, de a csiricsáré, színes, kövekkel, szegecsekkel kirakott pórázok és nyakörvek a kutyakiképzéshez alkalmatlan díszek csupán. A két-, háromsoros fém félfojtók csak a nyaklánc szerepét töltik be. Az egyszerű színes, mintás szövet nyakörvek műanyag csattal pedig még a kutyát sem tartják vissza, mert ha az állat megugrik, pillanatok alatt széttörik a csat, és elszabadul az eb. A láncpórázok nagyon baleset veszélyesek! A gazdák előszeretettel tekergetik fel a kezükre, a csuklójukra a láncszemeket. De mi van akkor, ha a kutya megugrik? Szilánkosra törik az ember ujja. A szöges nyakörvek használata is teljesen felesleges! Megvan a maga módja, hogyan tudjuk ezzel megtanítani kutyánkat arra, hogy ne húzzon a pórázon, de aki erre képes, az elboldogul egy sima lánc fojtóval is. Ez nem a kutya méretétől függ! Láthatunk gyönyörűen sétáló argentin dogot, míg őrülten rángató yorkit is. A legveszélyesebb pedig az, amikor divatból kifelé fordítják a kutya nyakán a szöges nyakörvet. Ez nemcsak saját kutyánkra nézve veszélyes, de másik kutyát is súlyosan megsebesíthet.

Tartsuk szem előtt: nem az a fontos, hogy milyen szép a kutyának vásárolt felszerelés, hanem az, hogy praktikus, jól használható legyen!