Ring dresszúra, avagy a kiállítási kutya kiképzése

A kutya kiállításra való felkészítése következetes, rendszeres foglalkozást igényel mind a megfelelő ring dresszúra, mind pedig a szőrfelkészítés tekintetében. A kiállításon nagyon sok függ a kutya viselkedésétől, ami nagyban azon múlik, mit tanítottunk meg neki. A kutyának a bírálat perceiben a legjobb formáját kell mutatnia.
A küllembíró elbírálja a kutyát általános standard alapján, ellenőrzi a fogazatot, kanoknál a heréket. Amikor a kutya mozgásáról formál véleményt a bíró, fontos, hogy a kutya úgy mozogjon pórázon, hogy forduláskor se törjön meg a mozgás üteme. Mindvégig szoros kontaktusban legyen a felvezetővel, az örömmel és természetesen mozgó kutya már fél siker. A helyes beállítás szintén döntő fontosságú lehet a végső bírálat szempontjából.

Ring dresszúra

A ring dresszúra oktatása:

  • Pórázhoz szoktatás
  • Emberekhez, érintéshez való szoktatás
  • Többi kutyához való szoktatás
  • Ringben való mozgás elsajátítása
  • Beállítás elsajátítása
  • Fog-, here-, szőrvizsgálathoz való szoktatás

További információk:

Szőrápolás: Egyes szőrtípusú kutyák kiállítási felkészítése egyszerű, otthon is elvégezhető. Ilyen rövid szőrű fajták például a boxer és a dobermann is. Fürdessük meg őket magas fényt adó, rövid szőrre kifejlesztett samponnal. Szárítás után szőrfénnyel még csillogóbbá tehető a szőr. Nélkülözhetetlen a megfelelő ápolási eszközök kiválasztása, ami szőrtípusonként változó.
A szőrzet felkészítése kellemes időtöltés a kutya számára is, ha kíméletesen végezzük, és már a kezdetektől hozzászoktatjuk az ebet.

Ringdresszúra